Is het resultaat van liposuctie blijvend?

Op het moment dat je de stap neemt om een liposuctie operatie te ondergaan, wil je natuurlijk graag weten wat de mogelijke resultaten zijn. En, misschien wel nog belangrijker, of dat resultaat blijvend is of dat je in een later stadium weer een operatie moet ondergaan. Terechte vragen. Het antwoord is helaas niet zo gemakkelijk te geven. Dat zullen we toelichten.

Liposuctie als oplossing voor het verwijderen van vetophopingen

Eerst even de basis. Wat is liposuctie eigenlijk? Onder liposuctie verstaan we de techniek waarbij onderhuids vetweefsel wordt verwijderd door dat weefsel weg te zuigen. Het valt onder plastische chirurgie. Feitelijk kun je op alle plekken waar te veel vet is liposuctie toepassen. Van onderkin tot buik tot benen.

Liposuctie is geschikt als je de contouren van je lichaam wilt verbeteren. Het is niet geschikt om overgewicht te behandelen. Daarvoor zul je andere stappen moeten ondernemen, zoals bewegen en gezonde voeding. Het kan wel een mooie afronding van zijn van een afvaltraject. Wanneer je bijvoorbeeld veel gewicht bent verloren, kunnen de laatste restjes vet met liposuctie worden weggehaald. Dit kan op verschillende plekken gebeuren, dus niet alleen bij de buik. Je kan ook kiezen voor de behandeling “liposuctie benen”.

Het resultaat van liposuctie

Het definitieve resultaat van een liposuctie behandeling kan pas worden beoordeeld na zo’n zes tot negen maanden. De vetcellen die tijdens de behandeling zijn weggehaald, kunnen niet meer terugkomen. Dus in die zin het resultaat blijvend. Maar… het kan wel zo zijn dat wanneer je gewicht toeneemt, dat je dan weer nieuwe vetcellen aanmaakt. Dat betekent dat je ondanks een liposuctie behandeling toch kunt aankomen en misschien niet meer het resultaat ziet zoals je het eerst had.

In sommige gevallen kan het ook zijn dat er meerdere liposuctie behandelingen nodig zijn. Misschien is het niet mogelijk om in de eerste behandeling al het overtollige vetweefsel te verwijderen, of misschien is het resultaat niet mooi symmetrisch geworden. Dan kan er een tweede behandeling nodig zijn. En zie je dus automatisch ook pas veel later resultaat.

Is het resultaat van liposuctie blijvend?

Verschillende vormen liposuctie

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de klassieke liposuctie en de moderne liposuctie. De moderne vorm is over het algemeen veel minder pijnlijk. Het kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden en je herstelt meestal behoorlijk snel. Na de behandeling krijg je een drukpak of drukband. Dat is zodat de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen gedrukt wordt. Na een paar weken kan dat af en begin je je nieuwe vorm te zien. Na ongeveer zes maanden is dat definitief.