Elektrische leaseauto

Hier moet je op letten bij de keuze voor een elektrische leaseauto

Mag jij binnenkort van je werk een elektrische leaseauto uitzoeken? Dan is verstandig om eerst goed onderzoek te doen voordat je daadwerkelijk een keuze maakt. Elektrische leaseauto’s zijn vandaag de dag al flink doorontwikkeld waardoor ze op verschillende vlakken steeds beter kunnen concurreren met benzine- en dieselauto’s en op sommige vlakken zelfs interessanter zijn. Waar je precies op moet letten bij het leasen van een elektrische auto, leggen we graag uit.

Actieradius elektrische auto

De actieradius van een elektrische auto is minder dan een benzine- of dieselauto. Waar je met een auto op fossiele brandstof vaak makkelijk minimaal 900 kilometer op één tank aflegt, is dit bij een elektrische auto niet het geval. Vaak kom je met een volle accu in de praktijk niet verder dan 500 kilometer. Heb je veel korte ritten, kan je dit prima met een elektrische auto doen. Moet je voor je werk dagelijks het hele land doorkruizen, kan dit voor een uitdaging zorgen.

Opladen elektrische auto

In tegenstelling tot het tanken van een auto op fossiele brandstof, duurt het opladen van een elektrische auto langer. Zo duurt het thuis opladen van een Kia EV6 8,5 uur. Bij een snel laadstation is de Kia EV6 binnen 18 minuten weer voor 80% opgeladen. De infrastructuur voor laadpalen is in Nederland uitstekend, zo is er elke 100 kilometer (snel)weg een openbare laadpaal te vinden.

Hoewel de kosten voor het opladen van een elektrische auto flink gestegen zijn, is dit bij benzine- en dieselauto’s ook het geval. Hierdoor bespaar je met een elektrische auto flink op de brandstofkosten.

Op vakantie met een elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met hun elektrische auto op vakantie te gaan. Wanneer je met een elektrische auto op vakantie wil, dien je wel vooraf goed onderzoek te doen naar de laadmogelijkheden in het buitenland. In Nederland zijn er voldoende laadmogelijkheden. Andere Europese landen hebben dit niet altijd even goed voor elkaar. Verstandig is daarom op vooraf uit te zoeken of er voldoende laadmogelijkheden zijn op de route naar je gewenste vakantiebestemming. Wil je met een vouwwagen of een caravan op vakantie? Tegenwoordig zijn er meerdere leaseauto’s die een trekgewicht van 1200kg of meer hebben. Het is belangrijk dat je goed uitzoekt welke elektrische leaseauto’s voldoende trekgewicht hebben om een caravan of vouwwagen te trekken. Ook dien je rekening te houden dat door het extra trekgewicht de actieradius afneemt.

Bijtelling elektrische auto

Voor de leaserijder niet geheel onbelangrijk, de bijtelling. Een elektrische auto leasen heeft als voordeel dat je een lagere bijtelling hebt. Waar je als leaserijder voor een benzine- en dieselauto 22% bijtelling betaalt, is dit voor een elektrische auto 16% over de eerste €35.000 van de cataloguswaarde en 22% over alles boven dit bedrag. Dit bespaart de leaserijder maandelijks tientallen euro’s aan bijtelling.