Een houtboor is verkrijgbaar in verschillende maten

Een houtboor is verkrijgbaar in verschillende maten in doorsnee en lengte en is speciaal ontworpen om te boren in hout. Het is dan ook de bedoeling om een houtboor alleen te gebruiken om gaten te boren in verschillende houtsoorten of houtplaat soorten zoals spaanplaat, MDF of hardboard. Een houtboor is het herkennen aan zijn spiraalvorm en de naaldvormige scherpe punt. Door die scherpe punt en spiraalvorm kun je makkelijker centreren op de gewenste plaats waar je het gat wilt hebben.

Houtboren zijn verkrijgbaar in verschillende maten vanaf ongeveer 3 mm tot wel 25 mm in doorsnee. De houtboren kun je ook kopen in verschillende lengtematen. Wil je grotere gaten hebben in hout dan kun je hiervoor een speedboor gebruiken.

Wat zijn de kenmerken van een houtboor

Net als alle boren heeft een houtboor ook speciale kenmerken zoals:

  • Een spiraalvormige boor met scherp naaldvormig centreerpunt
  • Verkrijgbaar vanaf 3 mm tot 25 mm in doorsnee

Een houtboor kan snel worden verward met een metaalboor, steenboor, betonboor of zelfs met universele boor. Deze soorten lijken qua uiterlijk veel op elkaar, maar zien er toch net iets anders uit. Het meest kenmerkende aan een houtboor is de scherpe punt, de zogeheten centreerpunt. Mede dankzij deze scherpe punt kun je zeer nauwkeurig werken in elk houtoppervlak.

Een houtboor is verkrijgbaar in verschillende maten

Verkrijgbaar in verschillende maten, waar let je op bij het kopen van hout boren

Een houtboor is verkrijgbaar in verschillende maten in doorsnee en lengte. Zo zijn hout boren te koop vanaf 3 mm tot 25 mm in doorsnee. Je kunt deze kopen in verschillende lange en korte uitvoeringen, maar ook van verschillende kwaliteiten. Voor houtbewerking kun je gebruik maken van houtboren, maar ook van speedboren, forstnerboren (of cilinderkopboor, een speciale houtboor waarmee je zuiver ronde, ondiepe gaten met een vlakke bodem boort) slangenboren en gatzagen.

Voor het boren in ‘normaal’ hout voldoen de gewone houtboren. Bij het boren in hardhout kun je misschien beter een slangenboor gebruiken. Deze boren kunnen langzaam boren, maar voeren wel snel houtspaanders af waardoor verbranding van het hout wordt voorkomen. Zorg in elk geval voor goede scherpe boren bij het bewerken van hout.